Quinta do Cume
Postanowiłem dziś zaserwować portugalskie białe wino w nadziei, że uwiedzie ono swoimi walorami czytelników w kraju nad Wisłą.
Portugalia, a już wybitnie region Douro, większości kojarzy się z porto – tak zwanym wzmocnionym winem o waniliowo-korzennym aromacie. Zwykle czerwonym, choć jest i białe porto. Notabene do „wynalezienia" porto przyczynili się z kolei angielscy kupcy. Jednak Douro, region winny, którego granice oficjalnie określono w 1755 roku, to kopalnia, a może lepiej powiedzieć: piwnica pełna przeróżnych win. Uprawia się tu oczywiście szczepy międzynarodowe, np. cabernet sauvignon i chardonnay, ale nazwy tutejszych odmian, które powinien sobie przyswoić każdy aspirujący winny entuzjasta, to...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta